Cikkek
április 19, 2024
15. alkalommal rendezte meg az MTA az akadémiai borversenyt. A megmérettetésen évről évre kiderül, hogy a magyar borok minősége folyamatosan fejlődik. A verseny két kategóriában zajlott: a „rendezvények bora” kategóriában, amely a nettó 2500 forint alatti árkategóriába eső boroknak ad teret, és a felső kategóriában, amelyben a beszerzési ár nincs […]
Do you like it?
május 15, 2023
Immár 14. alkalommal rendezték meg idén a Magyar Tudományos Akadémia borversenyét. A szakértők összegzése szerint jól érezhető a magyar bor minőségi fejlődése, egyetlen tétel sem volt, amelyet a zsűri a bor hibája miatt kizárt volna az értékelésből. Minden kategóriában szoros volt a küzdelem, olykor csak tized pontok döntöttek a helyezésekről. […]
Do you like it?
augusztus 3, 2022
MIRE KÉSZÜLJÜNK EGY DÍSZVACSORÁN? Egy díszvacsora pillanatit erősen szabályozzák az etikett előírásai. Ettől még persze lehet természetesen viselkedni, de a szabályok alapvetően meghatározzák az est hangulatát – a sok szabály azért született, hogy az emelkedett pillanatok különlegeségét hangsúlyozza, méltóságot adjon az eseménynek. A legfontosabb tudnivalók egy helyen – röviden. Díszvacsorán […]
Do you like it?
augusztus 3, 2022
Húsvéti jókívánságok és receptek a borklub tagjainak Talán most családi körben nyílik alkalom arra, hogy visszaemlékezzünk, netán új terveket szőjünk jövőbéli kóstolásokról. Számomra annyi örömöt hoz ez az időszak, hogy régóta kallódó könyvemet végre úgy tűnik, be tudom fejezni. Mi másról is szólna, mint ételekről és borokról. Lassan harminc éve […]
Do you like it?
augusztus 3, 2022
Chardonnay és pinot noir – nagyágyúk vagy koronahercegek? A világban sokféle szőlőfajtánál tapasztalhatjuk, hogy a nagyobb termésbiztonság, könnyebb kezelhetőség egyfelől népszerűvé tesz, de az igényes közönségtől el is fordít valamelyest. Hiába népszerű ez a két zseniális szőlőfajta, presztízsüket ez nem tépázta meg. Valójában rokonokról beszélünk. A chardonnay ugyanis nem más, mint […]
Do you like it?
augusztus 3, 2022
SZŐLŐFAJTÁK és egy kis gasztronómia… MTA Borklub 2020 1. félév „Gondolom, elég sokan vannak olyanok, akik általában a saját kedvenc boraikhoz ragaszkodnak és nem igazán nyitottak az újra. Pedig ha arra gondolunk, hogy a kóstolásban résztvevő érzékszerveinknek – szaglásunknak és ízlelésünknek – milyen nagy szerepe lehet abban, hogy egy étel […]
Do you like it?